Чашата с камъни или философията на живота

Професор по философия стоял пред студентите си, а на катедрата пред него имало няколко неща. Лекцията започнала, той взел голяма стъклена чаша и я напълнил догоре с големи камъни. Попитал студентите, дали чашата е пълна.
Те се съгласили.
Професорът взел кутия с речни камъчета и ги изсипал бавно в чашата с големите камъни. Камъчетата се наместили в свободното пространство между големите камъни. Професорът отново попитал студентите, дали чашата е пълна.
Студентите се засмели и пак се съгласили.
Накрая професорът взел кутийка с пясък и я изсипал в чашата. Пясъкът естествено запълнил празното пространство в чашата.
– И така, – казал професорът – с това искам да разберете, че тази чаша е като Вашият живот. Камъните са важните неща в живота – Вашето семейство, партньорът, здравето, Вашите деца. Тоест, неща, с които, дори и другото да липсва, Вашият живот ще е пълен. Речните камъчета са другите, по-маловажни неща, например, Вашата работа, къща или кола. Пясъкът символизира най-маловажните неща в живота. Ако сипете първо пясъка в чашата, не остава място за речните камъчета или големите камъни. Ако изразходвате цялата Ваша енергия за дребните неща в живота, не остава време за големите. Насочете вниманието си към важните неща, отделяйте време за децата си, партньора, обръщайте внимание на здравето си. Ще остане и достатъчно време за работата, домакинството, партита… Внимавайте първо за големите камъни, те са от значение. Останалото е само пясък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *