Мариела от Академия за Родители

Мариела е организаторката на Академия за Родители – едно изключително позитивно събитие с над 30 лекции, 60 участващи организации, над 10 работилници и още много занимания. Позитивно е не, защото ние казваме, а защото на него може да научим много успешни практики при отглеждане на децата ни, хранене и още много идеи за един позитивен и щастлив живот. Събитието през тази година (2016) е 27ми и 28ми февруари. Повече информация може да видите в края на статията.

Мариела Вачева

Защо правиш това, което правиш?

Когато станах майка осъзнах колко малко знам за това как да съм добър родител и как да отгледам добър човек. Сблъсквайки се с паркиралите коли по тротоарите осъзнах, че явно не само аз не знам как да съм добър родител. Когато никой не ни учи как да сме добри родители, тогава как се очаква да отгледаме добри деца? А ако не можем да отгледаме деца, които да станат добри граждани, то как можем да живеем в добра държава?
Разсъждавайки върху тези въпроси, осъзнах, че има нещо което мога да направя за да променя ситуацията, запретнах ръкави и вече две години организирам “Академия за родители” с цел да събера бизнеса, неправителствените организации, специалистите и родителите на едно място, така че всеки родител да може безплатно да намери отговори на въпросите и проблемите с които се сблъсква. След няколко дни ще се случи второто голямо издание на Академията – над 60 организации, 30 лектори, 20 работилници за деца се събират на едно място, за да можем заедно да отгледаме деца, с които да се гордеем.

В твоя случай и имайки предвид твоя опит, колко време е нужно за да се случат нещата?

За да се случи каквото и да било според мен е нужна само и единствено воля. Всичко останало, като финанси, подкрепа, екип се намират, но няма ли воля, няма как да успеем. В моя случай имах идея, разказах я на приятел, разпитахме няколко родители и седмица по-късно вече бяхме запретнали ръкавите. Разбира се, отне известно време да убедим бизнеса да застане зад нас и да повярват в мащаба, в който мислим, но веднъж повярвали, направихме и продължаваме да правим страхотни неща.

Какво четеш? Какво те зарежда с енергия ?

Напоследък, за съжаление, все по-често чета само нюзфийда на фейсбук  Добрата новина е, че все повече хора осъзнават нуждата да споделят хубави истории и да подкрепят хората които случват хубави неща и за това все по-често намирам вдъхновяващи хора и истории. Това е горивото, с което работя – колкото повече виждам как хората покрай мен се борят и решават различни проблеми, толкова повече се чувствам на правилното място и дори безсънните нощи са изпълнени със смисъл.

Ще препоръчаш един позитивен приятел?

Наскоро когато ме попитаха сходен въпрос за една класация отговорих със списък от 20 човека  Много малко от нас постигат успехите си сами, затова по-скоро бих споделила за готините и позитивни екипи на Заедно в час, Тук-Там, Обединени идеи за България, Уча.се, Подарете книга, Animal Rescue Sofia – всички те вършат чудеса за всички нас.

Ето и връзка към самото събитие: parentacademy.bg

“Разхождахме се с количката с бебето и за пореден път попадах на паркирала кола върху тротоара и пречеща на абсолютно всички пешеходци. Тогава се замислих – този шофьор има майка и тя сигурно се черви от срам че не го е възпитала както трябва. Ами ако един ден и моят малък сладък бебок стане такъв човек от който да ме срам?

Реално погледнато ние учим 12 години в гимназия, 4+ в университет, дори за да караш кола се изисква да минеш изпит. Но за да отгледаш и възпиташ добре едно дете няма изпит или обучение – всеки родител се справя сам, често търсейки информация и помощ от най-близките източници като роднини и интернет, които не винаги са най-достоверни или достатъчни.

За това решихме да създадем събитие, на което да поканим водещи специалисти и организации, които да споделят своя опит и така да подпомогнат всички настоящи и бъдещи родители, за да можем един ден да се гордеем с децата които отгледаме.”

Мариела Станулова
Председател на Фондация “Три”